STATUTUL COMUNEI FRECĂȚEI, JUDEŢUL BRĂILA

Prezentarea generală a unității administrativ-teritoriale
   
Comuna Frecăței, este o unitate administrativ-teritorială cu personalitate juridică din Județul Brăila, de drept public, cu capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu, subiect juridic de drept fiscal și titulară a drepturilor și obligațiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparțin domeniului public și privat al acesteia, precum și din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii.
Comuna Frecăței are sediul social în România, Județul Brăila, Comuna Frecăței, str. Mihai Eminescu nr. 101, precum și codul de înregistrare fiscală 4874658.
   Comuna Frecăței are reședința în localitatea Frecăței, cu statut de reședință de comună.
   Comuna Frecăței se delimitează din punct de vedere teritorial :
   - la nord-est, comuna Smârdan, județul Tulcea;
   - la sud, comuna Ciobanu, județul Constanța;
   - la vest, comuna Marașu;
   - la sud-est, județul Constanța, limită pe brațul Dunărea Veche.
   Comuna Frecăței, are în componență un număr de 6 localități rurale care sunt amplasate în partea de est a județului Brăila, la o distanță de aproximativ 58 kilometri de Municipiul Brăila, reședința județului.
Comuna Frecăței, potrivit legislației privind amenajarea teritoriului național, este localitate de rang IV. Satele componente sunt:
   - Frecăței (reședința de comună), localitate de rang IV;
   - Agaua (sat aparținător), localitate de rang V;
   - Cistia (sat aparținător), localitate de rang V;
   - Salcia (sat aparținător), localitate de rang V;
   - Stoienești (sat aparținător), localitate de rang V;
   - Titcov (sat aparținător), localitate de rang V.
Comuna Frecăței dispune de o rețea hidrografică formată din lacuri și fluviul Dunărea, ce străbate teritoriul comunei în partea de Est, având un curs pe direcția Sud-Nord.
   Pe teritoriul Comunei Frecăței, se regăsesc o floră și faună diverse.
   Comuna Frecăței dispune de o diversitate de soluri. Teritoriul comunei este străbătut de brațul Măcin al Dunării, în lunca acestuia găsindu-se cantități însemnate de nisip și pietriș.
   Resursele de subsol ale Comunei Frecăței sunt formate din: pietrișuri și nisipuri care își găsesc utilizarea pentru balast și materiale de construcții.
   Denumirea și lungimea râurilor, lacurilor sau apelor subterane, denumirea faunei și florei de pe raza teritorială a Comunei Frecăței se regăsesc în anexa nr. 3 la prezentul statut.
   Prima atestare documentară a Comunei Frecăței a fost în anul 1968, prin legea reorganizării administrativ-teritoriale a României, când județului Brăila i-a fost acordată în administrare și jumătatea de est a Bălții Brăilei (ulterior Insula Mare a Brăilei), care aparținuse până atunci raioanelor Măcin și Hârșova din Regiunea Dobrogea .
   Populația stabilă a Comunei Frecăței numără 1.201 locuitori.
   Aspectele privind numărul populației se actualizează în urma recensământului în vederea respectării dreptului cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba lor maternă în relația cu administrația publică locală și cu serviciile deconcentrate.